fredag 2 november 2012

Energibröd


Måste tipsa om världens godaste bröd som dessutom är superenkelt att baka! Bara att röra ihop alla ingredienser och slänga in degen i ugnen.

Brödet innehåller rätt många kcal men det är å andra sidan mycket bra energi. Torkad frukt, bär, nötter, frön och en blandning av vetemjöl och grahamsmjöl. Toppen när man snabbt behöver energi!

                            En tunn skiva bröd, ett äpple och en kopp kaffe är en perfekt energiboost i höstrusket!


Baka superbrödet!

Ingredienser 

3 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl (byt ev ut hälften mot rågmjöl)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
0,5 dl linfrön, knappt
0,5 dl solrosfrön, knappt
13 st torkade aprikoser
8 st torkade fikon
150 gram hasselnötter
5 dl filmjölk
0,5 dl lättmjölk*
1 dl mörk sirap/honung

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smöra och bröa en rak bakform, som rymmer ca 1,5 liter.
  3. Blanda alla mjölsorterna med salt och bikarbonat i en bunke.
  4. Hacka hasselnötter, fikon och aprikoser. Rör ner dessa, russinen och frön i mjölblandningen.
  5. Tillsätt filmjölk, mjölken och sirap/honung.
  6. Rör ihop allt till en kladdig deg. Lägg degen i formen.
  7. Grädda i 160 grader ca 95 min.(Linda en handduk om brödet och låt det svalna, när det gräddat klart.)
  8. Jag skär ca 20 skivor/limpa och det blir ca 160 kcal per skiva.

              Njut!

** Jag tar alltid 0,5 dl lättmjölk i. Men det går lika bra att ha i mer filmjölk. Jag har alltid mjölk hemma, så det är bara därför. Det är ju så smidigt när 1 l filmjölk kan användas till två omgångar bröd. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar